Bundet af et bælte i Prato

Bundet af et bælte i Prato

Året er 1312. Kriminalitetens scene er Prato. Musciattino, fra nabostaten Pistoia, sniger sig ind i Santo Stefano-katedralen sent om aftenen, og har til hensigt at stjæle byens mest værdsatte besiddelse: relikvierne til Marias bælte. Men så stærk er pratesiens tro, at en mystisk tåge falder udenfor, slør tyvens vision, mens han forsøger sin flugt og i sidste ende finder sig tilbage, hvor han startede. Hurtig opdagelse af bedrageri opfordrer borgerne til sin højre hånd at være afskåret og for ham at blive brændt på staven.

I relikernes verden er der dem der skiller sig ud og vinder prestige for den by, der holder dem. Et stykke St. Peter, en del af det sande kors, hovedet på Johannes døperen eller selvfølgelig noget, der engang tilhørte Maria, Jesu moder. Gennem Italien og den større vestlige verden er hengivenhed til Jomfru Maria stærk, med byer, der længes efter at vise deres dedikation til den hellige kvinde, nogle gange endda konkurrerende hoved på at blive den mest fromme af dem alle. Men det er ikke bare spil, ingen skolelokale kamp mellem blustering drenge. Gennem århundrederne er disse relikvier og de saintliest blandt dem blevet indbygget bundet til identiteterne i de byer, de kalder hjem. I århundreder har en sådan by været Prato, siden 1141 hjemsted for den legendariske bælte, som engang blev båret af Maria.

Den nuværende udstilling på Palazzo Pretorio udforsker forholdet, som Prato har med bæltet, og hvordan byens identitet er blevet bundet af relikskvarteret siden det 12. århundrede. Visningen sporer belægningen af ​​bæltet i middelalderens og renæssancens kunst, der begynder med den tidligste kendt skildring, den af ​​mesteren Cabestany, hvis skulpturelle relief, der skildrer jomfru Maria, der byder St. Thomas med sit bælte, åbner udstillingen takket være et ekstraordinært lån fra sognkirken Cabestany i Frankrig.

Hovedpersonen i Palazzo Pretorio er imidlertid Bernardo Daddi og hans altertavle, der skildrer Maria’s Antagelse, hvis stykker er blevet bemærkelsesværdigt bragt sammen til showet efter at være spredt blandt de gamle og nye verdener. Mesterværket, der blev lavet mellem 1337 og 1338, er det første rums fokus, med undtagelse af Master of Cabestany ’s relief. Arbejdet består af tre dele: to præellaer, den ene viser rejsen af ​​bæltet til Prato og den anden fortæller Saint Stephens Stories og tegner en parallel mellem St. Stephens legeme, der ankommer til Rom og bæltet, der vejer til Prato og Assunta, og viser Daddis fortolkning af Maria, der tilbyder bæltet til St. Thomas, der fanger stoffet som jomfruen slår det ned til ham under hendes antagelse til himlen. Daddi’s version af scenen tjente som model for senere skildringer, og udstillingen undlader faktisk at fremvise efterfølgende fortolkninger, mens du går gennem værelserne.

Udvivlsomt fortsætter udstillingen ganske hurtigt, når det forstås, at udstillingen simpelthen er en samling af skildringer af samme scene og dens udvikling gennem århundrederne, og de, der ikke er vant til enten religiøse historier eller de dybere elementer i kunsthistorien, kan finde gentagelsen lidt overdone. Vi er ikke desto mindre belønnet med tilstrækkelige brud i malerierne takket være optagelsen i udstillingen af ​​belyste manuskripter, vester, alterkort og imponerende replikaer og alternative versioner af Marys bælte.

Hvilke ringe er klare er relikternes absolutte betydning i Toscanas tekstilbys historie og identitet. Lejlighedsvise anekdoter forklarer de relikvierede rivaliteter Prato har udviklet sig med andre byer som Pisa, som havde deres egen lidt udsmykkede bruger til at pakke en utroligt lang bælte rundt om hele deres katedral på antagelsens festivalen. I denne pro Prato-udstilling synes historien næsten at præsentere sig som en forsætlig klap i ansigtet til den enkle ostension af bæltet fra katedralens ydre prædikestol fem tider om året. Men uanset byen er udviklingen af ​​relikviernes samfundsmæssige værdi et af hovedpunkterne i showet. Det kan siges, at yngre pratesi er ligeglad med Marys bælte, men skal du spørge dem, hvad der gør deres by speciel, vil deres tanker vende om til jomfru Maria. Prato og bæltet går hånd i hånd, bundet sammen i fortid og nutid.

I denne pro Prato-udstilling synes historien næsten at vise sig som en forsætlig klap i ansigtet til den enkle ostensione af bæltet fra katedralens yderpavelsestol fem gange om året.