Byen der forsøgte alt for at bekæmpe afhængighed

Byen der forsøgte alt for at bekæmpe afhængighed

ESPAOLA Fernando Espinoza har kendt snesevis af mennesker dræbt af afhængighed af stoffer og andre stoffer. En tante. En onkel En fætter. For mange venner og andre indsatte tæller.

Espinoza, 32, har brugt 14 sammenhængende fødselsdage i fængsel. Når han er ude, bor han hos sin mor i hendes hjem i Espaola. Han har to døtre, en GED-grad og en afhængighed af heroin, der føles som noget skrabet i hans hjerne.

Her i Rio Arriba County, hvor 1 ud af 5 beboere lever i fattigdom, overdoserer og dør folk oftere end næsten andre steder i landet. I løbet af de sidste fem år var amtets overdoseringshastighed tre gange det statslige gennemsnit og mere end fem gange nationalrenten. Ifølge en undersøgelse fra 2013 af 969 Espaola-teenagere sagde næsten 5 procent af gymnasieelever, at de havde brugt heroin inden for den sidste måned, i modsætning til 2,9 procent statewide.

Antallet af dødbringende overdoser i Rio Arriba County har skubbet de seneste år til 40 i 2014 fra 7 i 1990, ifølge data fra National Health Department, der afspejler en dramatisk overordnet stigning til mere end 500 fra 131 i samme tidsrum på trods af indsatsen på stat og amt niveau for at bekæmpe problemet.

New Mexico prale af et af de mest fejende skadedrabsprogrammer i nationen. Rio Arriba County er hjemsted for en nationalt anerkendt læge, der ordinerer bevist anti-afhængighedsmedicin, flere lokale lægemiddelbehandlingscentre og en anti-overdosisstrategi, der sætter livreddende stoffer i hånden af ​​retshåndhævelse. Drug ridden byer andre steder er bare at opdage strategier Espaola har praktiseret i årtier.

Så hvorfor har New Mexicos pionerarbejde ikke forbedret situationen?

Forsøg på at behandle afhængighed her er blevet undergravet af manglende fokus på forebyggelse, mangel på ressourcer og en uventet boom i receptpligtig lægemiddelsalg. Og for hele staten og amtet har forsøgt, har deres indsats ikke ændret de faktorer, der driver folk her til afhængighed i første omgang. Blandt dem: generationer af fattigdom og mangel på arbejdspladser, der efterlader folk med få gode alternativer.

På en varm dag i slutningen af ​​juli stod Phillip Fiuty, en opsøgende arbejdstager på Santa Fe Mountain Center, stille, da en lille kvind rystede hundredvis af små sprøjter fra en plastflaske. De klatrede i en kasse inde i Fiuty’s umarkerede hvide varevogn, parkeret under fortelt af kvindens trailer i Espaola. I bytte for hendes brugte nåle får kvinden hundreder af nye sammen med andre forsyninger, som hun skal injicere og ryge heroin: gummibånd, små metalkomfurer, rene bomuldsfiltre.

Fem dage om ugen driver Duty Koppa, fusions- og skadeducationsprogrammet, Espaolas gader, besøger boliger, stopper i parkeringspladser og åbne marker og trækker over, når folk bøjer på dem fra fortove. De tilbyder tips om hvordan man skyder heroin uden at skabe smittede abscesser. De forklarer farerne ved blanding af piller og alkohol og giver gratis et overdoseringsmiddel til behandling af naloxon.

I mellemtiden taler de med folk om vejret, om en mors nye barn. Nogle afhængige undskylder og siger, at de har rodet op, da de begyndte at bruge igen. De fleste don’t.

Før Fiuty forlod kvindens hus huggede de.

Nåludvekslinger som denne har eksisteret her siden New Mexico Harm Reduction Act fra 1997 pålagde Statens Health Department med at lancere de kontroversielle programmer, der nu tjener tusindvis af mennesker på tværs af New Mexico. Tanken er at forhindre unødig skade som hepatitis C eller HIV blandt stofbrugere, samtidig med at man bygger tillid og hjælper dem, der er klar til behandling. I løbet af det sidste år har Santa Fe Mountain Center’s nåludvekslingsprogrammer indsamlet over 1 million nåle, afgivet mere end 3.000 doser Naloxon og optaget mere end 700 succesfulde overdoseringsomskiftninger.

Mens New Mexico har mere end 30 nåleudvekslingsprogrammer, er nabo Colorado, hvor sprøjteudvekslinger var ulovlige indtil 2010, kun syv. I Appalachia ramte en anden region hårdt af stofmisbrug, der er kun en håndfuld.

Nåludvekslinger er kun en løsning blandt mange. I 2007 vedtog New Mexico nationens første ‘gode samaritanske lov’, der beskytter folk, der kalder 911 under en overdosis fra retsforfølgning for besiddelsesafgifter. I dag har de fleste stater en version af loven. New Mexico var også en af ​​de første stater at tillade apotekere at udlevere naloxon uden recept og var den første til at tillade alle akutte medicinske respondenter at administrere lægemidlet.

Hailed som en opløsning er også et opioid erstatning lægemiddel kaldet buprenorphin, bedre kendt af varemærket Suboxone, som blokerer krav og tilbagetrækningssymptomer. Lægemidlets potentiale til at hjælpe mennesker, der er afhængige af opioider, er tydeligt: ​​i 2003 undersøgelse af 40 opiatmisbrugere i Sverige fandt, at 20 personer havde ordineret gruppeterapi og en daglig dosis af lægemidlet, blev 75 procent i behandling et år senere. 20 personer, der fik samme rådgivning, men bare en placebo, ingen blev i behandling, og fire døde.

Flere læger har den certificering, der er nødvendig for at ordinere lægemidlet i underbevidste områder i New Mexico end det nationale gennemsnit, takket være en aggressiv opsøgende strategi fra University of New Mexicos nationalt anerkendte Project ECHO, som har afholdt telekonference træning for læger til tjene ophævelsen i mere end 10 år.

Blandt disse læger er Leslie Hayes, en familielæge i Espaola, der ordinerer buprenorphin til omkring 95 patienter. Hun vandt for nylig national anerkendelse for hendes arbejde.

Familie- og hjemmeliv har tendens til at forbedre, ligesom jobstabilitet, for patienter, der bliver på medicinen, sagde Hayes. Fri fra skærpende trang kan folk begynde at opbygge et bedre liv.

Blandt Rio Arriba County beboere forsøger at bekæmpe sin afhængighed er Espinoza, som fortsætter med at rotere ind og ud af fængslet. Hver gang han forlader, sagde han, det er den samme historie.

‘Jeg kommer tilbage til ingenting,’ sagde han. ‘Jeg har ikke en bil, en licens, har ikke et hjem.’

Ville være arbejdsgivere kalder ham en ansvar. Han har arbejdet som mekaniker, lagt beton, borede brønde og solgte burgere på fastfood restauranter. Han sagde, at han engang var indskrevet på et dieselmekanikskollegium i Colorado, men han mistede sit stipendium efter en DWI. Hans behandlingshistorie er også sporadisk. Han varede en uge på et stofmisbrugsbehandlingscenter i Californien og omkring en måned på et center i Albuquerque. En gang, mens han blev fængslet, blev han midlertidigt ordineret buprenorphin, men det varede heller ikke.

Espinoza talte for nylig på et amtsmøde om et nyt initiativ med det formål at bekæmpe overdoser ved at spore resultater for behandling af stofmisbrug. Han deltog i en daglig stofmisbrugskonference med sin mor, Lupe Salazar, 49, som opdrager sin 2-årige datter, Estrella, ligesom hendes mor rejste Espinoza.

Salazar, en stille kvinde med et blødt smil og piercing øjne, er dedikeret til at genforene Estrella med sin far. Hun grundede for nylig en nonprofit gruppe for at bringe holistisk helbredelse til familier, der lider af afhængighed.

‘Ved Guds nåde har jeg stadig min søn,’ sagde hun. ‘Men der er meget der ikke.’

Én eftermiddag i juni spillede Espinoza med Estrella på en swingset foran sin mors hjem. Han havde været ude af fængsel i en uge. Fader og datter stod sammen og skubbede en gang frem og tilbage. Efter en energisk skub, Estrella trippet og faldt til snavsen. Espinoza kastede sig mod hende.

‘Er du OK?’ spurgte han. ‘Lad mig se.’

Den svingende begyndte igen. Espinoza cooed sagte til sin datter.

Espinoza s taler om hans opsving var overflod af modsætninger. Et øjeblik var han håb og sagde, at han vil have sine døtre at vide, hvor vigtige de er for ham. Dernæst blev han frustreret over, hvor lidt han føler, at han har opnået.